Webbplatsens överlägg

Allt du behöver veta om Suovas

Suovas är olika former av saltat och lättrökt renkött. Köttet skärs i tunna skivor och steks snabbt på hög värme strax före servering. Suovas kan ätas med potatismos och sylt (vanligtvis lingonsylt) och någon form av sås. Suovas-köttet serveras ofta på t.ex. festivaler eller liknande evenemang i pitabröd med sallad. Du kan köpa Souvas-kött i butiker i norra Sverige eller i butiker som säljer viltkött online. Nedan ger vi dig en mer detaljerad översikt över vad Suovas är och hur de traditionellt tillagas och serveras.

Hur Suovas tillagas

Innan köttet röks måste det saltas. Detta kan göras antingen genom torrsaltning, där grovt salt strös över köttet som sedan får ligga i blöt i cirka 24 timmar, eller genom att lägga det i en 10-procentig saltlake i 24 timmar. Rökning sker vanligen med sallad som ger köttet en mild rökig smak och fungerar även som konserveringsmedel.

Förslag till servering

Suovas serveras vanligtvis med potatismos och lingonsylt. Någon form av dippsås brukar också ingå. Ett traditionellt sätt att servera suovas är inrullad i pitabröd med en sallad

Var får jag tag på Suovas-kött

Du kan köpa suovaskött från butiker i norra Sverige eller från webbutiker som säljer viltkött online (ex. Swedishwild.se).

Lämna ett svar