Webbplatsens överlägg

Tävlingsäta och mattävlingar

Tävlingsätande är en aktivitet där deltagarna tävlar mot varandra för att äta stora mängder mat, vanligtvis på kort tid. Tävlingarna är vanligtvis åtta till tio minuter långa, även om vissa tävlingar kan ta upp till trettio minuter, där den som konsumerar mest mat förklaras som vinnare. Konkurrenskraftigt ätande är mest populärt i USA, Kanada och Japan, där organiserade professionella mattävlingar ofta erbjuder priser för deltagarna.

Historian bakom tävlingsätandet

Traditionellt var ättävlingar förekommande på mässor och tillställningar i USA. Den senaste tidens ökande popularitet av tävlingsätande beror till stor del på utvecklingen av Natans Hot Dog Eating Contest, en årlig semestertradition som hålls den 4 juli varje år sedan 1916 på Coney Island, USA. År 2001 åt Takeru Kobayashi 50 korvar och krossade det tidigare rekordet som låg på 25,5. Evenemanget genererar enorm medieuppmärksamhet och har sänts på den amerikanska sportkanalen ESPN under de senaste åtta åren, vilket bidragit till tillväxten av det tävlingsätande fenomenet. Kobayashi vann tävlingen varje år från 2001 till 2006 men besegrades 2007 av Joey Chestnut. 2008 slog Chestnut och Kobayashi samman med 59 korv på 10 minuter (tidsspannet hade tidigare varit 12 minuter) och Chestnut vann i en ättävling där han var den första av de två konkurrenterna som klarade äta 5 korvar på snabbast tid,vilket tjänade honom en andra titel i rad. Kobayashi har sex Guinness World Records för att äta korv, köttbullar, Twinkies, hamburgare och pizza. Han tävlade i korvtävlingar 2011 och 2012 och hävdade att han hade ätit 68 och 69. Den nuvarande mästaren är Kastanj, med totalt 75 korvar och bröd i en tävling den 4 juli 2020.

Maten

Typen av mat som används i mattävlingar varierar kraftigt, varvid varje tävling vanligtvis endast använder en typ av mat (t.ex. en varmkorvstävling). Mat som används i professionella ättävlingar inkluderar hamburgare, korv, pajer, pannkakor, kycklingvingar, sparris, pizza, revben, hela kalkoner, bland många andra typer av mat. Det finns också en vegansk tävling med varmkorv som hålls i Austin, Texas.

Träning och förberedelser

Många professionella tävlingsätare genomgår noggrann och tuff träning för att öka sin magkapacitet och mathastighet med olika livsmedel. Magelasticitet anses vanligtvis vara nyckeln till att äta framgång, och utövare tränar ofta genom att dricka stora mängder vatten under kort tid för att sträcka ut magen. Andra kombinerar konsumtion av vatten med stora mängder mat med lågt kaloriinnehåll som grönsaker eller sallader. Vissa ätare tuggar stora mängder tuggummi för att bygga käftstyrka.

För ett evenemang som Natans Hot Dog Eating Contest, kommer vissa ätare, som den nuvarande tävlingsmästaren Joey Chestnut, att börja träna flera månader innan evenemanget med personliga tidsförsök med tävlingsmat. Pensionerade tävlingsätaren Ed ”Cookie” Jarvis tränade genom att konsumera hela huvuden kokt kål följt av att dricka upp till två liter vatten varje dag i två veckor innan en tävling. På grund av riskerna med att träna ensam eller utan akut medicinsk övervakning avskräcker IFOCE aktivt träning av något slag.