Webbplatsens överlägg

Vad är matkoma?

Du vet när du äter din favoritmåltid och plötsligt kommer känslan av mättnad? Det är så matkoma känns. Det är ett tillstånd av mättnad som uppstår när du har ätit ett överflöd av mat. Men vad exakt är det och hur kan du undvika det? Låt oss utforska detta fenomen närmare.

Varför får man matkoma?

Matkoma orsakas av överkonsumtion av mat. När vi äter frigör våra kroppar hormoner som serotonin och endorfiner som får oss att må bra. Ju mer vi äter, desto mer av dessa hormoner frigörs vilket gör att vi känner oss ännu mättare och kan leda till matkoma.

Anledningen till att människor drabbas av matkoma är att våra kroppar är utformade för att spara energi efter att ha ätit stora mängder kalorier. Detta innebär att vår ämnesomsättning saktar ner för att bearbeta de extra kalorierna, vilket gör att vi känner en trötthet efter mat. Dessutom flyttas blodflödet från andra delar av kroppen till vårt matsmältningssystem för att hjälpa till att bearbeta all extra mat, vilket gör att vi känner oss ännu sömnigare.

Hur blir man av med matkoma eller trötthet efter mat?

Ett effektivt sätt att undvika trötthet efter mat är att öva på portionskontroll genom att äta mindre måltider under dagen i stället för att överskatta sig vid ett och samma tillfälle. Att äta långsamt hjälper också eftersom det ger kroppen tid att registrera när den är mätt så att du inte äter för mycket. Om du hamnar i matkoma kan du försöka dricka mycket vatten eller ta en kort promenad för att få igång blodet igen!

Matkoma är en obehaglig känsla som orsakas av att man äter för mycket på en gång, men med några enkla tips och tricks kan man undvika det! Om du äter mindre portioner under dagen kan du undvika att äta för mycket och se till att din kropp får alla näringsämnen den behöver utan att känna dig mätt efteråt. Kom ihåg att om du hamnar i en svacka efter maten – ta några djupa andetag eller gå en kort promenad – det hjälper dig att få igång din ämnesomsättning igen! Så njut av dina måltider, men glöm inte bort att öva på medvetna matvanor!